Cvičím každý deň jogu.
Som eco-friendly dievča. Snažím sa používať len prírodnú kozmetiku (vegánsku, bio, netestovanú na zvieratách alebo aj vlastnej výroby). Používam bambusovú kefku a drevený hrebeň.
Oblečenie najradšej kupujem v outletoch a sekáčoch. Niektoré veci si šijem sama. Podporujem slovenských výrobcov, hlavne malé spoločnosti a začínajúcich predajcov ako som ja. Recyklujem odpad. Do školy chodím peši alebo na bicykli. Keď nemusím tak elektroniku vôbec nepoužívam. Televízor pozerám len ak ide fakt dobrý film, inak naň nemám ča,s pretože robím omnoho dôležitejšie veci. Snažím sa ničím neplýtvať.
Som už asi 4 roky vegetariánka. Neviem však presne, pretože to nepočítam, ale si to užívam. Bola som 2 roky 100% raw vegánka ale vždy som to brala tak, že jesť môžem všetko a ak budem mať chuť zjem čo budem chcieť. Možno preto mi to vydržalo tak dlho. Ak niekto hovorí, že sa to nedá tak dlho vydržať tak sa mýli, pretože je dôležité ako máme nastavenú myseľ a či tomu naozaj sami veríme než či sa to dá. V takom prípade ide aj to nemožné.
Skončila som s týmto stravovaním pretože mi to nevyhovovalo. Vyhodil sa mi na ústach kútik, surová strava ma strašne nafukovala a bolel ma strašne žalúdok, točila sa mi hlava, nevedela som sa sústrediť. Prestala som si myslieť, že je toto stravovanie pre mňa najlepšie. Nechcela som už jesť toľko tropického ovocia. Nehovorím však, že surová strava je zlá, ale každý si musí nájsť to svoje. Pre ľudí, ktorý sa narodili v oblasti trópov je samozrejmé, že je pre nich najlepšia surová tepelne nespracovaná strava (pretože tieto potraviny sú z ich oblasti). Dostal sa ku mne aj názor, že surová strava zachladzuje pečeň, obličky. Myslím si, že je tažšie stráviteľná ako tepelne spracovaná strava.
Rada skúšam nové veci a preto neľutujem ani jedinú vec, ktorú som spravila. Surová strava mi zmenila život, moje zmýšľanie, spôsob života a pohľad na svet. Naučila ma vážiť si akékoľvek jedlo, pretože je to neskutočný dar od matky Zeme. Cítila som sa ako znovuzrodená. Surová strava je super podľa mňa, ale nie na dlhú dobu. Nemusíte sa jej však báť. Momentálne papám (vajíčka, maslo, tvaroh, biele jogurty, syry - občas), varené jedlá ale snažím sa vyhýbať konzumácii mastných a ťažkých jedál, pečivo väčšinou len doma upečené, stále veľa čerstvého ovocia a zeleniny. Všetko mám najradšej naše slovenské. Niektoré ovocie a zeleninu si dopestovávam, keďže máme záhradu. Nemám však problém zjesť čokoľvek, ale keď mám na výber volím zdravú/zdravšiu variantu. Snažím sa jesť sezónne potraviny a potraviny typické pre náš región a krajinu.
Veľa ľudí si myslí, že vegánstvo je len o tom prestať jesť živočíšne výrobky. Líši sa to u mnohých len tým, že sa dohadujú či je med žívočíšny a či nie. Že jesť bio vajíčka a bio maslo je akceptovateľné, prípustné. Pre mňa a podľa mňa je však pravé vegánstvo o niečom celkom inom. Je to hlavne o myšlienke žiť tak, aby sme si všímali svet okolo nás, aby sme neničili všetko čoho sa dotkeneme, len kôli našej nenásitnosti, čím si z prírody neberieme len toľko čo potrebujeme, ale chceme čím ďalej tým viac. Takže ak aj ty patríš k tým vegánom na oko čo si to len niekde napíšu, je to len bezvýznamné slovo za tvojím menom, pretože vegána robí vegánom hlavne jeho správanie k druhým a samému k sebe.